top of page
  • Chirnogea Catalin

Planta de aloe vera : istorie ,compozitie, beneficii ...


Planta de aloe veraCine este Aloe Vera Barbadensis Miller ?


Aloe Vera sau Aloe Barbadensis Miller este una din cele peste 500 de varietati a plantei de Aloe. A fost folosita de vechile civilizatii, lucru cunoscut datorita scrierilor vechi de peste 5000 de ani a sumerienilor si chinezilor. Datorita faptului ca era foarte cautata, inca din secolul 4, I.H. existau rute de comert pentru aloe vera.

Folosirea extensiva in toate colturile lumii face ca locul de origine a plantei sa fie greu de localizat.


Planta de aloe vera : compozitie

Aloe vera este o planta suculenta cu o coaja verde groasa si amara, asta inseamna ca este adaptata sa traiasca in zone cu putine precipitatii. In ciuda acestui fapt, aloe vera are o compozitie de 99-99,5% apa. Planta este insa foarte bogata in substant benefice si contine aproximativ 75 de nutrienti, precum si 200 de compusi activi, inclusiv aminoacizi, zaharuri, enzime, vitamine, minerale, saponine, antrachinone, lignina si acid salicilic (Maan, Nazir, Khan, Ahmad, Murid & Abrar, 2018).


Aloe vera : Beneficii si utilizare

1. Vindecarea ranilor - Una din principalele caracteristici terapeutice ale aloe vera, este capacitatea de a patrunde in toate straturile pielii , accelereaza de pana la noua ori capacitatea de reproducere a celulelor, astfel ranile se vindeca mai repede si aria afectata a pielii se reduce foarte rapid. Aloe vera stimuleaza reproducerea de fibroblastomi cu capacitate de a produce acid hialuronic, acestia avand rol important in mentinerea structurii tesuturilor si vindecarea lor (Radha & Laxmipriya, 2015).

2. Anti-inflamator - Aloe vera este si un anti-inflamator, capabil sa reduca markerii proinflamatori cum ar fi citokinele. Efectul anti-inflamator are efecte benefice asupra sistemului imunitar, asupra arsurilor si senzatiei de durere.
3. Antidiabetic - Un efect important al aloe vera este cel antidiabetic, studii clinice demostrand ca aloe vera reduce nivelul glucozei fara a afecta nivelul lipidelor sau functionarea rinichilor (Mann et al., 2018). Acest efect este prezent atat la cei clinici cat si la cei nonclinici (prediabetici), iar mecanismele sunt multiple, prin reducerea greutatii, reducerea grasimii croporale, imbunatatirea metabolismului, dar si prin reducerea stresului oxidativ.
4. Antioxidant – Aloe vera contine cantitati importante de antioxidanti si compusi ca α-tocopherol (vitamina E), carotenoide, acid ascorbic (vitamina C) si alti compusi cu rol antioxidant. Efectul antioxidant a gelului de aloe vera este in functie de doza consumata.;

Pe langa efectele prezentate, gelul de aloe vera are efecte asupra absorbtiei intestinale, hepatoprotectiv, antitumoral, antimicrobian, antiviral, antiulcer sau antihiperlipidic.

Toate aceste lucruri arata de ce aloe vera este una din cele mai apreciate plante medicinale din lume dar si de ce compania Forever a reusit sa dezvolte atatea produse bazate pe planta de aloe vera, care au aplicabilitati diverse.


Daca vrei sa consumi si tu produse Forever te pot ajuta, arunca o privire peste produsele disponibile. Daca nu stii ce e mai potrivit pentru tine, lasa-mi un mail la adresa chirnogea.catalin@gmail.com si iti raspund in cel mai scurt timp.


Referinte:


Maan, A. A., Nazir, A., Khan, M. K. I., Ahmad, T., Zia, R., Murid, M., & Abrar, M. (2018). The therapeutic properties and applications of Aloe vera: A review. Journal of Herbal Medicine, 12, 1-10.

Radha, M. H., & Laxmipriya, N. P. (2015). Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review. Journal of traditional and complementary medicine, 5(1), 21-26.74 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page