top of page
  • Chirnogea Catalin

10 Beneficii ale vitaminei C


Mulți dintre noi ne întrebăm ce vitamine trebuie să luăm zilnic și de ce vitamina C este una din cele mai cunoscute și utilizate. Ea face mult mai multe pentru corpul uman, decât întărirea imunității și lupta cu răcelile. La ce ajută vitamina C?


Beneficii vitamina C :


Alimentele cu conținut ridicat în vitamina C
Vitamina C

1. Susține imunitatea:

Vitamina C face parte din categoria micronutrienților. Stimulează și susține imunitatea, datorită proprietăților antioxidante cât și prin susținerea multiplelor funcții celulare. Totodată promovează creșterea și răspândirea limfocitelor, un tip de celule care susțin și cresc circulația anticorpilor- proteine care lupta cu substanțele dăunătoare din sânge.

2. Rol antioxidant

Vitamina C este un puternic antioxidant, care luptă împotriva radicalilor liberi. Totodată susține scăderea inflamației din corp, și formează o barieră de protecție deasupra pielii, pentru a ține deoparte toxinele și bacteriile. Astfel produce o barieră de protecție în cazul loviturilor, rănilor, sau când corpul este expus la fum, soare, sau radiații.

3. Stimulează producția de colagen

Colagenul este o substanță naturală care susțin sănătatea și frumusețea pielii, pe care corpul o produce singur în tinerețe, oferind acel aspect ferm si neted.

Vitamina C este necesară pentru producția de colagen, o proteina esențială prezentă în mușchi, oase, cartilagii și țesut conjuctiv, prezent în diverse sisteme din corp: nervos, imunitar, osos, articular, sânge și altele. Totodată ajută în vindecarea rănilor și a leziunilor la nivelul pielii, asupra căreia formează o barieră de protecție.

4. Luptă cu răcelile

Studiile arată că vitamina C susține lupta cu răcelile pe două căi:

· reduce severitatea simptomelor

· reduce durata bolii

Totodată o doză mai mare reduce inflamația din plămâni cauzată de virusuri.

În plus față de cele menționate, face membrana celulară mai permeabilă, pentru a ajuta în absorbția unor antibiotice, deci ajută și în cazul bolilor mai severe.

5. Susține sănătatea inimii

Vitamina C are un rol important în sănătatea inimii, prin îmbunătățirea vaso-dilatației. Tensinea sanguină ridicată, trigliceridele mari sau nivele ridicate deLDL (colesterolul “rău”), și scăzute de HDL (colesterolul “bun”), sunt factori care contribuie la riscul de atac de cord. Vitamina C contribuie la îmbunătățirea acestor valori, având rol protector. Unele studii spun că efectele suplimentării cu vitamina C asupra inimii sunt similare cu exercițiile fizice sau mersul pe jos.

6. Ajutor anti-îmbătrânire

Fiind un puternic antioxidant, vitamina C neutralizează radicalii liberi, care cauzează stresul oxidativ și conduc la îmbătrânirea prematură. Totodată este esențială în producerea de colagen, care susține structura pielii și întârzie apariția primelor semne ale îmbătrânirii, oferind un aspect tânăr și proaspăt.

7. Contribuie la sănătatea ochilor

Așa cum am menționat, Vitamina C contribuie la formarea și menținerea țesutului conjunctiv, inclusiv colagenul care se regăsește în structura corneei. Vitamina C susține sănătatea oaselor, pielii și vaselor de sânge inclusiv a capilarelor delicate care se află în retină. Studiile arată că, utilizarea pe termen lung a vitaminei C reduce riscul formării de cataractă, și a deteriorării vederii.

8. Ajută în prevenirea deficiențelor de fier

Vitamina C îmbunătățește absorbția de fier din alimente. Este un aspect important mai ales pentru cei care nu consumă carne. Astfel se reduce riscul anemiei datorate lipsei de fier din organism.

9. Previne apariția scorbutului

Scorbutul este o boală datorată lipsei de vitamina C din organism. Poate conduce la anemie, epuziare, sângerări spontane, dureri ale extremităților, în special picioarele, sângerări gingivale, pierderea dinților, vindecarea grea a rănilor iar în trecut chiar moartea datorată infecțiilor sau sângerării. Administrarea de vitamina C doza zilnică recomandată, împreună cu o alimentație completă, bogată în surse de vitamina C naturală, reduce simptomele în câteva zile.

10. Susține buna dispoziție

Poate părea surprinzător dar studiile arată că utilizarea vitaminei C în mod regulat, poate îmbunătăți dispoziția și reduce anxietatea. Adesea persoanele deficiente în vitamina C se simt obosite sau deprimate. Însă administarea de vitamina C, atât în cazul lor cât și în cazul persoanelor care nu au deficiențe, au demonstrat o îmbunătățire a dispoziției.

Așa că asigură-te că mănânci alimente bogate în vitamina C, cum sunt fructele și legumele și că, dacă alegi suplimentarea, nu depăși 2000 mg pe zi. Dar ca în orice aspect legat de sănătate, consultă medicul pentru a te informa referitor la vitamina C și doza zilnică recomandată.


Forever Living a creat pentru tine una din cele mai performante pastile care conține Vitamina C naturala cu eliberare prelungita- ABSORBENT C.

63 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page